fbpx

Historie

De Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam was in december 1961 de derde 400-meterbaan in de wereld die zijn poorten opende. De constructie van de Jaap Eden IJsbaan was in 1961 uniek in de wereld. Het was namelijk de eerste 400-meterbaan met een zogenaamd ‘direct’ systeem. Op vrijdag 9 december mochten leden van de Nederlandse Vereniging tot Bevordering van het Hardrijden op de Schaats (NVBHS) al kennis maken met de ijsbaan. Uiteindelijk zouden 8000 baantjesrijders uit het hele land de Jaap Eden IJsbaan in het eerste weekeinde dat de kunstijsbaan zijn poorten had geopend inwijden. De baan werd feestelijk geopend door de tienjarige kleinzoon van de legendarische schaatsvorst Jaap Eden uit het einde van de 19e eeuw. “Hiermee geef ik deze ijsbaan de naam van mijn grootvader Jaap Eden,” schalde de jongensstem door de microfoon. In totaal maakte de eerste 144 dagen 290.350 baantjesrijders gebruik van het ijs.

In de eerste jaren na de opening was het uitzonderlijk druk en kwamen liefhebbers uit het hele land naar Amsterdam om te schaatsen. Het was soms zelfs zo druk dat de politie te paard de mensen bij de ingang in bedwang moest houden. De miljoenste bezoeker werd al op 8 maart 1964 ontvangen, na 425 schaatsdagen. Tweeënhalve maand na de officiële opening beleefde de Jaap Eden IJsbaan zijn wedstrijdprimeur. Gadegeslagen door 16.000 toeschouwers over twee dagen werd er op 25 en 26 februari 1962 een drielandenwedstrijd gehouden. Zweden won, het Nederlands zestal werd derde. Negen dagen na de Elfstedentocht van 1963 stroomden een paar duizend toeschouwers naar de Jaap Eden IJsbaan om de helden van de Tocht der Tochten aan het werk te zien. Op de 400-meterbaan werd de eerste marathonwedstrijd op kunstijs verreden. Vijf maal was de Jaap Eden IJsbaan het strijdtoneel van een NK allround en eenmaal van een NK sprint.

Op 31 oktober 1973 werd de Jaap Edenhal geopend. De Jaap Edenhal werd niet alleen gebruikt voor schaatsevenementen, maar er vonden bijvoorbeeld ook popconcerten (o.a. Abba), vlooienmarkten en kickboksgala’s plaats. De hal, ruim 100 meter lang en ruim 50 meter breed, telde direct na de bouw tribunes met ruim 2000 kuipstoelen. Het eerste grote evenement dat in de hal plaatsvond was het NK kunstrijden in 1974. Te midden van de overdekte en half overdekte ijsbanen in Nederland, ademt de Jaap Eden IJsbaan als buitenbaan nog altijd de sfeer die zo typerend is voor het schaatsen. 

Ook voor de toekomst streven wij naar een sfeer van het buiten schaatsen, waar schaatsers nog steeds regen en wind trotseren. En waar gezelligheid mede wordt gecreëerd door goede koek en zopie en andere horeca op de baan.

Scroll naar boven